Počet záznamů: 1  

Admirál Ušakov ve Středozemním moři 1798-1800

  1. SignaturaP4278; 94(4) (TAR)
    Autor Tarle, Jevgenij Viktorovič, 1875-1955 (Autor)
    Údaje o názvuAdmirál Ušakov ve Středozemním moři 1798-1800 / J.V. Tarle ; [z rus. orig. ... přel. a rejstříkem dopln. Alois Fišera] ; [il. nakr. M. Romberg]
    Dal.odpovědnost Fišera, Alois (Překladatel)
    Údaje o vydání1. vyd.
    Vyd.údajePraha : Naše vojsko, 1951 [v tir.] 1950 : (St. tisk., záv. 02)
    Fyz.popis227, [3] s. : [1] mp. ; 8°
    Počet ex.1, z toho volných 1
    Přír.čísloLokaceDislokaceInfo
    118892/51Ústřední knihovnaSklad
    AnotaceMonografií o vynikajícím admirálovi splácí Tarle dluh dějepisců slavné kapitole dějin ruského námořnictva a jejím českým překladem jsou doplněny jeho historické reliefy napoleonské epochy. Organisátor černomořského loďstva, tvůrce nové taktiky námořního boje ještě před Nelsonem a několikanásobný vítěz nad Turky byl pověřen, aby v době Napoleonova egyptského dobrodružství vyrval z moci Francouzů Ionské ostrovy, zejména silnou pevnost Korfu. Ušakov zhostil se 1798-1800 skvěle vojensky i diplomaticky svého nesnadného úkolu a pomohl nadto ještě na březích Italie námořními operacemi a výsadky dobýti na Francouzích Neapol, Řím, Ankonu a Janov. Srovnávaje Ušakova s intrikánským jeho spojencem Nelsonem, zdůrazňuje Tarle prvenství ruského velitele po stránce vojenské i lidské. Ušlechtilý charakter Ušakova se projevil nejen v péči o ruského vojáka, ale i ve velkomyslném jednání s poraženým nepřítelem a porozuměním pro demokratickou správu osvobozených ostrovů. Podobně jako jiní schopní velitelé sklidil nakonec i tento "námořní Suvorov" nevděk carského dvora.
    Poznámky7700 výt.
    Přehled literatury
    Poznámky
    Zdobené předsádky
    Název origináluAdmiral Ušakov na Sredizemnom more
    EdiceŽivá minulost ; sv. 14
    Edice/vedl.záhl. Živá minulost
    Země vyd.cs
    Jazyk dok.Čeština
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.